Domeinonderwijs is de manier waarop leerlingen op het Wateringse Veld College leskrijgen. Dit doen we in domeinen per leerjaar. Daardoor hebben leerlingen uit bijvoorbeeld de brugklas hun eigen, vaste plek in de school waar zij les krijgen, pauze houden en hun mentor treffen. Het domein is een veilige, vertrouwde en voorspelbare omgeving waar leerlingen zich thuis voelen. Rust, regelmaat en een duidelijke structuur zorgen voor een goed educatief klimaat in het domein.

In een domein leren de leerlingen samen. Ze leren met en van elkaar, ontdekken samen, stellen vragen, krijgen feedback, en leren dat fouten maken mag. In de domeinen bieden we leerlingen veel ruimte voor het ontwikkelen van studievaardigheden en social (life) skills en laten hen kennismaken met de (uitdagende) wereld na hun onderwijsperiode.

In de domeinen werken de leerlingen ook vakoverstijgend in projecten. Hier zijn meerdere docenten tegelijk bij betrokken. Leerlingen krijgen keuzemogelijkheden aangeboden op talent, voorkeur, werkwijze en verwerkingstijd. Ieder domein heeft één instructielokaal en een ‘talentstudio’.

In de talentstudio kunnen leerlingen verschillende talenten (verder) ontwikkelen. In de studio bij het brugklasdomein kun je bijvoorbeeld leren debatteren en oefenen met presenteren. Daarnaast zijn er talentstudio’s die zich richten op toekomstige beroepen of op technische en culturele talenten. Twee voorbeelden van culturele talentstudio’s zijn bijvoorbeeld het mode-atelier en de ‘green room’ voor licht, fotografie en video.