Europawoche in Hannover - Wateringse Veld College

Europawoche in Hannover

19 februari 2024
Europawoche

Tellkampfschule in Hannover

Van 11 t/m 17 februari hebben de leerlingen van het Wateringse Veld College deelgenomen aan de internationale scholierenuitwisseling in Duitsland. We zijn te gast geweest in Tellkampfschule in Hannover. Tellkampfschule heeft de titel “Europaschule” en ontvangt ieder jaar in de maand februari zeven scholen uit heel Europa. In november zijn de gasten uit Hannover bij ons op bezoek geweest en ze hebben het heel erg naar hun zin gehad in Den Haag.

Tijdens de uitwisseling in februari hebben onze 4H en 4V TTO klassen samengewerkt met de leerlingen uit zeven verschillende landen: Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Spanje, Polen en Letland. Zij hebben, onder andere meegedaan aan workshops over klimaatverandering, burgerschap, gendergelijkheid, kunst & cultuur, sport, dans en zang. Er werden excursies georganiseerd naar interessante plekken in en rond Hannover, zoals het historische stadscentrum, Rathaus, Erlebnis Zoo Hannover en Marienborn. De geschiedenisles in Marienborn was heel interessant en leerzaam, er werd uitgebreid verteld over de grensovergang in de tijd van de DDR. Vanuit het voormalige West-Duitsland was dit de eerste grensovergang voor de reis naar West-Berlijn.

Interculturele competenties en persoonlijke groei

Het uitwisselingsproject in Duitsland was een uitstekende gelegenheid voor onze leerlingen om hun talenten te benutten en verder te kunnen ontwikkelen. Ze hebben laten zien dat ze goed in staat zijn om succesvol samen te werken binnen een internationale context. Onze leerlingen nemen snel initiatief, hebben respect voor elkaars ideeën en werken goed samen om tot een resultaat te komen. Ze zijn blij en gemotiveerd wanneer ze keuzes mogen maken en willen graag hun kennis met anderen delen. Door samen te werken met leerlingen uit andere landen hebben ze geleerd om nog flexibeler te zijn. Belangrijke issues waren ook omgang met diversiteit en het belang van communicatie en samenwerking in een internationale omgeving. Deze ervaringen zullen hen zeker van pas kunnen komen in de toekomst en hen helpen om succesvol te zijn in een geglobaliseerde wereld. Het was mooi om te zien hoe Nederlandse leerlingen openstaan voor nieuwe culturen en manieren van werken. Dit project heeft niet alleen hun vaardigheden op het gebied van samenwerking en communicatie verbeterd, maar ook hun interculturele competenties versterkt en bijgedragen aan hun persoonlijke groei.

De docenten waren heel blij met de lovende woorden over de Nederlandse groep, zowel over hun inzet en prestaties tijdens alle workshops als ook over hun perfecte kennis van de Engelse taal. De communicatie verliep ook regelmatig in het Duits, Frans en Spaans.

Europaabend

Tijdens de laatste avond (Europaabend) was het fantastisch om te zien hoe de leerlingen uit verschillende landen met veel enthousiasme en creativiteit hun werk presenteerden aan het publiek. De diversiteit aan optredens en presentaties liet goed zien hoe rijk en gevarieerd de Europese cultuur is. Het optreden van onze school heeft veel aandacht gekregen. Het publiek genoot van de uitvoering en gaf onze pianospeler en onze dansers en danseressen een groot compliment met hun ovatie. Het was duidelijk dat ze indruk hadden gemaakt met hun talent en gepassioneerde optreden.

Het was een mooie ervaring om nieuwe mensen te leren kennen, taalvaardigheden te verbeteren en kennis te maken met de Duitse en andere culturen.

Begrip

We kijken met veel plezier terug op deze uitwisseling en zijn blij dat we de kans hebben gehad om deel te nemen aan dit bijzondere programma. De uitwisseling heeft onze horizon verbreed en ons meer begrip gegeven voor andere culturen. We zijn ontzettend trots op wat we hebben bereikt en hopen dat we in de toekomst nog meer internationale uitwisselingen kunnen organiseren.

Wat een geweldige week!