European Week Uitwisseling - Wateringse Veld College

European Week Uitwisseling

05 december 2022

European Week Uitwisseling

Vorige week ontvingen wij op het Wateringse Veld College 13 leerlingen en 2 docenten van de Tellkampfschule in Hannover, Duitsland. Hun bezoek stond in het kader van wereldburgerschap.

Samen met 27 van onze 4ht en 4vt leerlingen hebben we gekeken naar de Europese Unie en de samenwerking tussen de 27 lidstaten. De start, en zeker een hoogtepunt van de week, was een gastles die door Wim van de Camp werd gegeven. Wim van de Camp is voormalig lid van de Tweede Kamer en het Europees Parlement. Ook keken we in groepjes naar de “17 SDGs” (werelddoelen) met betrekking tot Duitsland en Nederland. Geen armoede, meer aandacht voor klimaat en gendergelijkheid waren de drie prominentste issues voor de leerlingen.

Andere hoogtepunten van de week waren de twee EU Parlement rollenspellen: een over meer hogesnelheidstreinen in Europa en de andere over ingrediënten die in chocola mogen. De leerlingen deden heel erg leuk mee. Aan het begin van de week wisten de leerlingen weinig over de EU en hoe besluiten worden gemaakt; dat is inmiddels anders!

Andere activiteiten vorige week waren: bezoek aan het Louwman museum en Mauritshuis, een trip naar Scheveningen, een walking tour van Den Haag, een bezoek aan Delft, en een potje bowlen. Het was een leuke en geslaagde week.

Maar het allermooiste van de hele week was om te zien hoe onze leerlingen en hun Duitse leeftijdsgenoten elkaar omarmden. Aan het eind van de week waren ze allemaal beste vrienden; het leek alsof ze elkaar al jaren kenden. In maart reizen onze leerlingen naar Hannover af, waar we met onze Duitse vrienden herenigd zullen worden en meer zullen leren over de Europese Unie.