Reisverslag Edinburgh (5VT) - Wateringse Veld College

Reis Edinburgh 2023

02 oktober 2023
Reisverslag 5VT

Edinburgh 2023

Edinburgh is bij uitstek één van de mooiste steden van het Verenigd Koninkrijk. Op zondagochtend 24 september vertrok 5VT onder begeleiding van meneer Martinus en meneer Van der Beek vanaf Schiphol naar deze indrukwekkende stad. Het historisch centrum van Edinburgh wordt gekenmerkt door prachtige gebouwen gelegen langs de Royal Mile, die Edinburgh Castle met Holyrood Palace verbindt. We hadden het geluk dat ons hostel midden in het centrum lag en dat de belangrijkste bestemmingen voor deze week allemaal goed bereikbaar waren, te voet of per bus. Na een rustige dag van aankomst maakten leerlingen op maandagochtend kennis met hun leeftijdsgenoten van Boroughmuir Highschool. We kregen een hartelijk ontvangst van Lesley Bloomer, waarna zowel de docenten als leerlingen een vriendelijke rondleiding kregen door deze zeer moderne school.

Lecture van Karyn McCluskey

Na de rondleiding gingen leerlingen onder leiding van de zeer gepassioneerde docent Social Sciences, David Cogan, aan de slag in zogeheten “focus groups”. Samen met de Schotse leerlingen gingen zij in discussie over de culturele verschillen tussen Nederland en Schotland en bespraken ze hedendaagse kwesties. Het hoogtepunt was een lecture van Karyn McCluskey over criminaliteit en de manier en effectiviteit van straffen in Schotland. Interessant was om te zien hoe het onderwijs wordt vormgegeven op deze school, met veel ruimte voor persoonlijk leiderschap en keuzevrijheid in vakken. Mede door een staking van het ondersteunend onderwijspersoneel was het helaas niet mogelijk om vaklessen bij te wonen, maar samen met hun Schotse leeftijdsgenoten ging 5VT wel naar het plaatselijke kasteel, ontdekten zij de Schotse folklore via “ceilidh dancing” en sloten zij de week af met een avond bowlen.

Buitengewoon enthousiast

Tussendoor brachten leerlingen ook een bezoek aan het National Museum en de National Art Gallery. Voor beide musea kregen leerlingen een activerende opdracht in de vorm van een scrabble en een speurtocht op basis van uitsneden van bekende kunstwerken. Leerlingen waren buitengewoon enthousiast en konden een prijs in de wacht slepen, die op vrijdagochtend door Mario werd uitgereikt tijdens de presentatie van de pitches. In deze pitch moesten leerlingen in groepjes een Schots product of dienst aanprijzen en stylistic features toepassen. Leerlingen overtuigden ons als reisleiding bijvoorbeeld van deelname aan een zoektocht naar het monster van Loch Ness of het gebruik van Scotscan, een app waarmee je historische gebouwen kunt scannen met je telefoon en direct informatie krijgt.

Uit de comfortzone

Het hoogtepunt van de reis was wel de klim naar Arthur’s Seat, de grote rots van vulkanisch gesteente die een prachtig panoramazicht over de stad en wijde omgeving geeft. Leerlingen traden echt uit hun comfortzone en bereikten in het kielzog van meneer Martinus allemaal de top op 250 meter boven zeeniveau. Vrijdagavond keerden iedereen dan ook met een voldaan gevoel en vol mooie belevenissen weer terug in Den Haag.